3: Facebook, privat eller offentlig?

Avisen iTromsø hadde tirsdag 1. juni 2010 en henvisning øverst på første side der det het: «Det er reservert et sted innerst i helvete for israelittisk lederskap».Utsagnet var hentet fra prestestudent Erik Junge Eliassens Facebook‐profil av en journalist som stod på vedkommendes venneliste.

Erik Junge Eliassen kommenterer selv saken og sier at dette var en privat ytring, kun ment til hans “fortrolige” facebook-venner, og ikke for offentligheten. Han har gitt uttrykk for at om han skulle uttalt seg offentlig ville han ordlagt seg på en annen måte. Men man kan jo stille spørsmål til hvor privat en ytring er når den distribueres til 2.700 såkalte venner på Facebook-profilen hans! Dette har iTromsø kommentert og poengterer at “Junge Eliassen må gjerne kalle det privat. Vi kaller ytringen offentlig i et massemedium, som Facebook vitterlig er”.

Så her kommer det store spørsmålet; er Facebook privat eller offentlig? Etter min mening vil jeg si at Facebook er av en offentlig karakter. For det første; det du legger ut på nettet, ytringer, bilder hva som helst, vil ALLTID være der. Det finnes jo ofte en “slett”-knapp, men de fleste vet at selvom Facebook-statusen din ble slettet fra newsfeeden og profilen din, så er den godt lagret i en database, og skulle noen en gang få interesse av meningene dine så er det fullt mulig å hente den frem igjen.

Facebook er laget på en måte at det fremstår veldig trygt og privat, og det minsker ofte grensen for hva folk er villige til å legge ut og ikke. Her er det mange, (av personlig erfaring) som glemmer å ta en titt på innstillingene sine. En hel haug deler sine private “greier” med offentligheten, uten å være klar over det. Jeg har funnet en side som enkelt forklarer hvordan du kan gjøre profilen din mer “privat”, så vi andre slipper å se unødvendige bilder osv, bare fordi vi tilfeldigvis hadde en felles venn, ikkesant. http://www.plosiv.net/2013/jeg-vil-vaere-privat-pa-facebook/

Hvis du gadd å klikke deg inn på linken tenker du kanskje at Facebook er av privat karakter hvis man velger å bruke disse privacy settingsene Ingvild Moen viser. Jeg er mer uenig enn enig. Ja, det blir litt mer privat, men fremdeles mener jeg Facebook er offentlig. Spesielt etter å ha tatt en titt på hvor mange venner folk faktisk har på Facebook. Jeg skal ikke dra alle under en kam, for det finnes sikkert de som bare har 50 venner på nettsiden, men jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke fant noen med et så lavt tall på min venneliste iallefal. Det laveste jeg kom over var 200 “venner”. Og utover det hadde de fleste en venneliste med 500 venner og oppover. Har du virkelig så mange VENNER? Nei, det tviler jeg sterkt på. Så når du har godtatt et så høyt tall av personer som kan se alt av bilder og ting du legger ut, blir profilen med en gang offentlig. Men dette er bare min mening.

“Sosiale medier er kommet for å bli. Stadig mer av kommunikasjonen mellom mennesker går gjennom sosiale medier. Og med tiden blir det nok bare mer og mer akseptert at det kan siteres fritt fra åpne profiler dersom det som sies ikke er av en karakter som berører privatlivets fred”, nok en kommentar fra iTromsø. http://www.itromso.no/meninger/article362871.ece

Det finnes utrolig mange saker hvor personer har fått kritikk for hva de har skrevet på Facebook. Er du av en politisk, eller en annen karakter mediene kan ha interesse av, skal du være veeeldig forsktig med å ytre det på sosiale medier. Et annet eksempel er da en tidligere FRP-politiker uttrykte seg sterkt mot romfolket. Det kan du lese om her: http://www.finnmarkdagblad.no/nyheter/article6160651.ece

Mitt råd er klart, tenk deg godt om neste gang du publiserer en status eller andre ting på sosiale medier.

XOXO Biffen

 

Advertisements

2 thoughts on “3: Facebook, privat eller offentlig?

  1. Hei Biffen.
    Du har utrolig mange gode poenger i dette inlegget. Jeg er helt enig med deg i at Facebook er av mer offentlig karakter. Det vi skriver og legger ut av bilder, videoer og betroelser blir der ute i den digitale verden for alltid. Kanskje en status du skrev for noen år siden plutselig dukker opp i en helt annen sammenheng. Derfor er det lurt å tenke seg litt om før men publiserer noe som helst. Desverre er det som du sier, at folk tror at det de legger ut ses av færre enn det det gjør. Og at om de bruker denne slette-knappen, så er det borte. Men slik er det jo ikke.
    Derfor; er det noe man ikke ønsker at skal gjøres offentlig, kan man ikke stole på at det forblir kun mellom deg og dine Facebook-“venner”, så la være å legge det ut!
    -Christine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s