8: Sosiale mediers rolle i et demokrati

Forskere ved UiO hevder at «Sosiale medier gir nye eliter». Skriv en refleksjon rundt sosiale mediers rolle i et demokrati.

Her i Norge godtar vi ikke å bli feilaktig styrt, vi vil selv være med på å bestemme. Vi vil bli hørt, sett og ha innflytelse. Vi lever i et demokrati, et folkestyre. Det er her sosiale medier kommer inn – et verktøy vi nå kan bruke for å ytre alle våre meninger, misnøyer og idéer.

Media er en viktig ressurs for dynamikken i et velfungerende samfunn og demokrati. Dette er en endring som har blitt til de siste årene. Før internett ble til og brukt på den måten vi gjør i dag hadde vi bare de enveiskommuniserende mediene; tv, avis og radio. Dette fungerte tidligere som den fjerde statsmakt, men har i dag fått et nytt medlem; Sosiale medier har for alvor gjort sitt inntog i den offentlige debatten.

Skjermbilde 2013-05-09 kl. 17.00.14

skjermdump: http://www.aftenposten.no

Sosiale medier som Facebook har fått en utrolig stor påvirkningskraft i enkelte saker. Som for eksempel har Tine Milkshake kommet tilbake på markedet fordi det ble startet en Facebook-gruppe med et stort ønske om dette. Gruppen fikk over 50 000 medlemmer. (LINK:)

Vi har også fått en elite når det kommer til overdeling på Facebook og toppkommentatorer på VG og Dagbladet (blant annet). Alle kan nå skrive ned sin mening om alt mulig og kommentere på politiske innlegg. Ifølge Larsson og Moe (LINK) har det vært mye fokus på hvordan internett er med på å bidra til økt politisk deltakelse blant mennesker som tidligere ikke har engasjert seg i samfunnspolitikken. Dette mener jeg er både positivt og negativt. Det mest positive er at politikere og andre folk i høye stillinger som utgjør en forskjell her i landet kan lett få tilbakemelding på valg og handlinger som blir gjort. De kan få konstruktiv kritikk og forslag på hvordan ting kan bli gjort bedre eller annerledes. Det negative med dette er jo at den uutdannede, NAV’ende naboen din med en IQ på linje med en amøbe også kan kommentere på hva han/hun måtte ønske. Dette fører til ekstremt mye useriøse kommentarer og drittkasting på nett. De fleste som leser nettaviser (spesielt) har nok sett tilfeller av dette, jeg trenger nok ikke utdype det noe videre.

“Det negative med dette er jo at den uutdannede, NAV’ende naboen din med en IQ på linje med en amøbe også kan kommentere på hva han/hun måtte ønske”

I kronikken ”sosiale medier gir nye eliter”(LINK), mener forskerne at medienes demokratiserende funksjon er noe begrenset. Det dannes nye skiller, mellom kjønn istedenfor utdanningsnivå og økonomisk status. Dette fordi kvinner har vist seg å være passive i nettdebatten. Jeg tror det kan ha noe med at kvinner tenker mer over konsekvensene av hva de mener og ytrer på nettet enn det menn gjør. Og kanskje fordi flertallet av menn interesserer seg mer? Jeg skal ikke begynne å spekulere på dette punktet.

Alt i alt mener jeg at sosiale medier har en viss rolle i et demokrati, men ikke den mest dominerende. Selv om enkelte bedrifter og selskaper har latt seg overtale med press fra Facebook-grupper, så er det nok ikke hva folk mener på Facebook som har den største påvirkningen når det tas politiske valg. Men det fungerer som en positiv rolle fordi sosiale medier har et potensial til å vise et mer nyansert spekter av meninger, og at ”normale” mennesker har fått en mulighet, et verktøy i kampen om å bli hørt.

Advertisements

One thought on “8: Sosiale mediers rolle i et demokrati

  1. Hei Birgitte! Det du sier om at du tror kvinner er mer konsekvense på hva de ytrer seg om på nettet er veldig sant. Syntes faktisk derfor at det de sier i kronikken om at de nye elitene bare består av menn (siden de er mest aktive), ikke stemmer. Selvom kvinner ikke kommenterer på VG debatt, eller Facebook har de jo fortsatt en mening, og får sikkert dette budskapet ut på en annen måte. Som foreksempel å “like” en støtte side osv, er du enig eller?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s