10: Multimediale Fortellermåter

Pensumsartiklene til Susan Jacobson og Neil Thurman/Ben Lupton handler begge om hvordan ulike redaksjoner bruker multimediale fortellerformer i sin nyhetsformidling.
Presenter kort det du mener er de viktigste momentene fra artiklene, og anvend deretter disse punktene i en vurdering av http://www.aftenbladet.no/. Husk å lenke til relevante eksempler.

Hva er egentlig multimediale fortellerformer? Dagens samfunn har blitt digitalisert og nyhetene har gått online, på den store vide webben. ”Journalism har become a digital enterprise”, skriver Susan Jacobson i artikkelen ”Transcoding the news”.

Journalistikken er er ikke kun der den var ment å være, på papir, den er nå å finne på nettet. Her er det mye større muligheter og valg man kan ta for å prøve å fenge leseren i forhold til en papir-avis som kun består av tekst og bilder. Multimediale fortellerformer er videoer, kommentarfelt og bildeserier. Man kan også dele og lenke til andre relevante saker. Vi lesere får mulighet til å engasjere oss i saken ved å legge igjen kommentarer og ved å dele saken på sider som Facebook og Twitter. Dette er et grep som er med på å engasjere flere lesere, mener jeg.

”Video, interactive graphics and audio are supplementing the more traditional outputs generated by journalists who are being encouraged to work in new ways for publications chasing audiences choosing to spend time online, in increasingly multimedia environments.” Convergence Calls”, Neil Thurman & Ben Lupton

Video skal altså fungere som et supplement til teksten, den skal ikke vise den fullstendige saken. Dette ser man hos Aftenbladet. De bruker det mest som et visuelt avbrekk fra teksten, og til å legge på litt ekstra info om saken. Videoen gjenforteller heller ikke teksten direkte. Et eksempel hvor de har lagt med en video er i den forferdelige kidnappings saken i Cleveland

I teksten fortelles det om saken og filmen er fra når politiet stormer huset til kidnapperen. De har også linker i teksten til saker tilhørende denne.

Ut ifra det jeg har sett på Aftenbladet mener jeg de generelt håndterer bruken av multimediale hjelpemidler på en god måte, fordi de legger ved relevante detaljer papirutgaven ikke har mulighet til å gjøre. Både Thurman og Lupton mener de multimediale fortellerformene er med på å få frem poeng en avis ikke kan, men man skal ikke overdrive bruken. Jeg mener Aftenbladet klarer dette, det blir ikke overdrevent bruk av filmer og andre elementer, kun der det passer.

Alle sakene på Aftenbladet.no kan deles på Twitter, Facebook og Google, altså de mest brukte nettsidene for deling. Det som er bra er at de også har med delingsknapper til de litt mindre brukte sidene det er mulig å dele på. Dette gjør det utrolig lettvint for leseren å dele saken de engasjerer seg for. Avisen oppfordrer også leseren til å delta i kommentarfeltet sitt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s